Она је била Дјева пре рођења (Христовог), у рођењу и после рођења

Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато, што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у част Њену. У Охриду је од старине био обичај, да се уочи другог дана Божића вечерња служи само у Светој Богородици званој Челница. Све свештенство са народом ту је саборно прослављало Пречисту Богоматер.

Владика НИКОЛАЈ

А рођење Исуса Христа овако би: Кад је мати његова Марија била обручена Јосифу.

Зашто је Бог допустио да Богородица буде обручена

и тако људима дао повод да подозревају како се Јосиф састао с њом? Зато да би имала свога заштитника у невољама, јер се он бринуо о њој и сачувао је приликом бекства у Египат. Поред тога, Дјева је била обручена да би се преварио ђаво, јер је он чуо да ће девица зачети те је зато будно мотрио на њу. Да би се преварио обманитељ, Приснодјева је обручена Јосифу, тако да је њихова заједница имала само привид брака, иако у ствари то није била.

 „Приснодјева“ означава да је Пресвета Богородица била и остала девица пре рођења, у време рођења, као и после рођења Богомладенца.

Пресвета Богородица је по Предању цркве, цели свој земаљски живот провела у девичанству. Телесни грех се ниакда ние дотакнуо не само Њеног тела, већ ни Њене душе. Поред тога, Јосиф је, по Предању, био старац од осамдесет година, који се о Њој очински бринуо као о својој кћери и држао је у својој кући у Назарету.

„Не питај“, каже Златоуст, „на који начин је Дух Свети учинио да Дјева затрудни? Та немогуће је објаснити начин зачећа када оно бива под природним условима, а камоли када оно бива чудотворним дејством Духа.“

А кад они отидоше, а то анђео Господњи јави се Јосифу у сну и рече: Устани, узми Дијете и Матер Његову.
 
Видиш ли сада разлог зашто је Бог допустио да Дјева буде обручена? Овде ти се каже: Зато да би Јосиф могао да се брине о њој и чува је. (Анђео) није рекао: „Узми жену своју“, већ „Матер Његову.“ Он је више не зове женом Јосифовом, пошто је нестало подозрења и праведник се од чудеса при Детињем рођењу уверио да је све било од Духа Светога.

ТУМАЧЕЊЕ СВЕТОГ ЕВАНЂЕЉА ПО МАТЕЈУ, Свети ТЕОФИЛАКТ Охридски

Она је пред законом и пред људима заиста била жена, супруга светог Јосифа, али само пред иконом. У ствари, она је била за њега заручена зато што је код Јевреја то био брак и по речима Светог Јована Дамаскина кога данас прослављамо, да доведе у забуну, у заблуду, оног ђавола који је знао из речи пророка Исаије да ће девојка зачети и родити сина (Ис. 7, 14)… Она пред законом била „жена Јосифова“. А сами знате да је она зачела од Духа Светог; Она је била девојка пре рођења (Христовог), у рођењу и после рођења. Толико, да знате и себи и другима одговорити, јер имају секте протестантске које тако не уче.

Патријарх српски Павле