Митрополит Запорошки и Мелитопољски Лука: „Мене, мене, текел, упарсин“

Христос је међу нама, драги моји читаоци!

Данас наша Црква слави Великомученика Георгија Победоносца. Ово је један од најпоштованијих мученика широм света. За нас је он пример верности Богу. Свети Мученик Георгије није тражио своју корист и није правио компромисе са својом савешћу. Упркос својој младости, пристао је да издржи страшне муке како би остао веран Богу.

Модерни Јуде су данас постали медијске личности. Међутим, било би неправедно поистоветити их са Јудом, који је издао Христа. На крају крајева, он се, схвативши свој грех, покајао. Али очај због онога што је урадио довео га је до самоубиства.

Да су данашње Јуде живели за време јеванђељских догађаја, онда би одмах после издаје сазвали конференцију за штампу и изјавили да се ниво њихове интелигенције и богопознања показао толико висок да им је то већ било неподношљиво, да остану у друштву Христа и апостола. Они би такође оптужили Исуса и Његове следбенике да погрешно разумеју Божју вољу. А то што су Јуде после издаје добијали високе положаје и позамашне плате није поента, то се само тако десило… Наравно, нису се одступили од Спаситеља ради профита, већ ради „истине“, „праведности“ и „љубав према Богу“. И уопште, само непријатељи цезара могу сумњати у њихову „светост и поштење“.

Управо то данас раде они који су издали нашу Мајку Цркву. Њихов понос, самопоуздање, сујета, похлепа за славом и новцем довели су до тога да су њихове душе постале горе од Јудиних. А разлог за све ово је отпадништво. Модерни Јуде су заправо веома различити. Неко игра улогу софистицираног теолога, неко покушава да имитира молитвеника који је одвучен од светских послова, неко игра улогу дисидента увређеног и прогоњеног од црквених власти, а неко остаје исти трговац новцем какав је увек био.

Али ма какви били, ма какве маске да носили, сви су од Бога одмерени, а душе су им се нашле врло лаке и празне – „Мене, мене, текел, упарсин“ (Дан. 5, 26-28).

Митрополит Запорошки и Мелитопољски Лука
t.me/s/Lekarzp