Градња новог храма

Давнашња жеља верног народа Калгарија за изградњом новога храма почела је полако да се остварује. Данас смо заиста ближе него икада овом богоугодном циљу. Сазрело је време у сваком погледу. Наша заједница је све сложнија и организованија. Храм посеђује велики број парохијана. Црквене секције су све бројније и организованије. Спортско Друштво Србија се броји стотинама чланова подељених у 6-7 тимова. Фудбалска академија за децу је само прошле године освојила 8 медаља. Културно Уметничко Друштво Фрула, основано пре две године, броји преко 100 чланова. Црквена школа је ушла у своју дванаесту годину постојања и са својих четрдесетак ђака представља понос свих нас….

Ипак говоређи на тему изградње храма у Калгарију не би било лоше почети од почетка. Наиме, још од 2000. године Господње, када се после две одбијенице одустало од проширења постојеће Цркве, у нашој заједници смо отпочели са тражењем погодног имања за изградњу храма. Већ наредне године купљено је имање на адреси 8484 26 Авенија по цени од $525,000.00. На овом имању смо прибавили неопходне дозволе и градња је требала да почне.

После одустајања од изградње, из финансијских разлога, отпочели смо са тражењем погоднијег земљишта. Коначно пре годину и по дана пронашли смо око 6 хектара (17 acres) на самом изласку из града на јужној страни. Ова парцела учинила нам се јако погодном јер седамдесет процената наших парохијана живи управо на јужном делу града. Обзиром да нисмо били сигурни да је могуће добити дозволу за изградњу ступили смо у условни уговор са власницима земље. Наиме, дали смо депозит у исносу од $100,000.00 с тим што је пола износа неповратно. Сваких шест месеци дајемо по 50,000.00 долара депозита. У време исплате имања ови депозити биће урачунати у укупну цену.
Упоредо са овим, по одобрењу власниковом предвиђеним уговором, почели смо са радом на добијању дозвола. Коначно прошле године успевамо, уз мало проблема, издејствовати неопходну промену намене земљишта. Земља је сада намењена за изградњу Српске Православне Цркве. Избором грађевинског одбора ове године почињемо интензивни рад на добијању преосталих дозвола.

У међувремену највећи проблем представљала нам је продаја постојећег имања на 8484 26 Авенија. Коначно наш агент за продају земљишта, Велибор Ђукић, обавестио нас је о озбиљној понуди пристиглој на нашу адресу. После интензивних преговора земља је продата за $ 1 800, 000. 00 Овим новцем бићемо у могућности да отплатимо новокупљено имање (укупна цена $1 400.000.00) и да задржимо значајну суму за почетак радова. Када подвучемо црту после исплате имања и трошкова за добојање дозвола очекујемо да на црквеном рачуну буде око $700,000.00 за почетак радова. Напомињемо овом приликом да је Црква у којој данас служимо потпуно отплаћена и вредна преко $800, 000.00. Вредно је напоменути да се наш агент Велибор одрекао комплетне провизије за посао продаје имања која је трајала годину и по дана и износиla преко $60, 000.00 дајући тако пример свима нама како се помаже Црква и како се ревнује за дом Господњи.