Епархијски архијереј

Епископ канадски Г. Г. др Митрофан (Кодић)

Божјим промислом и руковођењем Духа Светога, на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном у Патријаршији Београдској од 16.-25. маја 2016., за архипастира Богомспасаване Епархије канадске изабран је Његово Преосвештенство Епископ Г.Г. др Митрофан (Кодић), досадашњи Епископ источноамерички.

episkop1

Епископ Митрофан је рођен 1951. године у селу Љуша, Шипово, Босна. Основну школу завршио је 1966. године, а богословију у манастиру Крка 1971. године. Замонашен је уочи Ваведења 1970. године а на Ваведење рукоположен је у чин јерођакона од блаженопочившег епископа Стефана (Боце). Завршио је богословски факултет у Букурешту, Румунија 1975. године. Рукоположен је у чин јеромонаха 1974. године. По завршетку студијама, почетком 1977. године постављен је за суплента Богословије Св. Три Јерарха у манастиру Крки. Положио је професорски испит 1979. године. Постављен је за в. д. Ректора богословије 1980. и за ректора 1987. Изабран је за викарног епископа топличког 1987. године и постављен за помоћника администратору Епархије средњезападноамеричке епископу др. Сави. За администратора Епархије средњезападноамеричке изабран је 1988. године, на којој дужности остаје до 1991. када је изабран и постављен за епископа Епархије источноамеричке, на којој се дужности и данас налази.

Епископ Митрофан је 1997. године на Богословском факултету СПЦ у Београду одбранио докторску дисертацију на тему: ”Тајна Христова по Посланицама Ефесцима, Филипљанима и Колошанима Светога Апостола Павла.”

Поред напред поменутe докторскe дисертацијe Епископ Митрофан објавио је многе богословске текстове. Са румуског језика је превео од проф. др. Димитрија Станилоја ”Духовност и Заједница у Православној Литургији”, у три тома ”Православна Догматика”, ”Бесмртни Лик Божији”, ”Православно Морално Богословље”. Такође, са румунског је превео ”Румунски Патерик I и II” и ”Речник Православне Теологије” од Јеромонаха Јоаникија Балан. А његова књига ”Учење Апостола Павла о Цркви”, објављена 1991. године у Чикагу, је преведена на енглески језик.

episkop2

Ове године из штампе је изашао и његов рад ”Увод у Свето Писмо Новог Завета,” а у припреми за штампу је превод књиге проф. др. Димитрија Станилоја: ”Јеванђељски Лик Исуса Христа”.

Епископ Митрофан је редовни професор Светог Писма Новог Завета на Богословском факултету Св. Саве у Либертивилу.