Апел

Драги парохијани помаже Бог,

Последњих година били смо сведоци и учесници великих догађаја у нашој заједници у Калгарију. Куповина земљишта, изградња Храма, уређење комплетне околине Цркве… Верујемо да се свако од вас поноси оним што је учињено. Предстоји нам у догледно време, ако Бог да, фрескописање Храма и изградња нове зграде јужно од паркинга. Врста и намена ове зграде зависиће од одлуке свих вас на ванредној скупштини која ће бити одржана овим поводом као и од финансијских могућности Цркве. Continue reading

СПЦ: Жена, било као мајка, било као безбрачна жена у свету, било као монахиња, врши службу од непроцењивог црквеног, духовног, друштвеног и цивилизацијског значаја

Свети Архијерејски Сабор се током свог заседања осврнуо и на појаву да се Православна Црква посматра као потцењивачки расположена према жени. Одбацујући ову оптужбу као неосновану и бесмислену Сабор подсећа на равноправност и једнако, од Бога дато, достојанство жене као боголиког бића са мушкарцем као боголиким бићем.

Свети Архијерејски Сабор позива познате кругове да женама не намећу комплекс ниже вредности. Жена, било као мајка, било као безбрачна жена у свету, било као монахиња, врши службу од непроцењивог црквеног, духовног, друштвеног и цивилизацијског значаја. 

Continue reading

Интронизација Митрополита крушевског и демирхисарског Јована

Митрополиту Јовану саслуживали су Високопреосвећена господа Митрополити: преспанско-пелагонијски и администратор аустралијско-новозеландски Петар, црногорско-приморски Јоаникије и кумановско-осоговски Григориј; Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, дељадровско-илинденски Јоаким, делчевско-каменички Марко, дремвитски Давид, хераклејски Климент и стобијски Јаков; свештеномонаштво и свештенство.

На крају свете Литургије, Митрополит преспанско-пелагонијски и администратор аустралијско-новозеландски Петар извршио је чин интронизације Митрополита крушевског и демирхисарског Јована.

Continue reading

Маслини прија приморска клима, а души побожно друштво

1. Чистоме срцу Бог се открива. Природа нам као жива књига казује о Богу.

2. Часовник показује минуте и сате, а природа Бога Створитеља.

3. Бог се огледа у природи као човјек у чистој води. А нечисто срце као мутна вода не даје да се види милост Божја.

4. Погледај литице, шуме, мраве и пчеле како се труде, годишња доба како се смењују, како живот ври и тече, па ћеш упознати Божју милост и силу.

5. Апотека се ријетко затвара, а Божје милосрђе никада.

6. Бог укорава људе да их добру научи.

7. Бог чека грешника на покајање све до смрти.

Continue reading

Долазак мироточиве иконе Богородице “Умекшање злих срца” у Саборни храм у Подгорици

Једна од великих светиња данашње Русије јесте управо чудотворна икона Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“, која је у ствари „Семистрељнаја“ (седам стријела) икона, чији се мироточиви лик налази у подмосковском селу Бачурино гдје је за њу по благослову схиархимандрита Илије изграђена капела.

Када јој приђете, одмах осјетите њежан и благочестив мирис, а на површини видите мале капљице „небеске росе“, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера. Икона мироточи већ 24 године и с правом се назива „жива“, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем. Ријетко ју је наћи у капели, у којој мироточе још двије иконе, јер „путује“ по свијету и лијечи страдале и немоћне.

Continue reading

Како се јеванђелско добро разликује од људског добра?

Људи који не схватају духовне основе живота и онога што се дешава у свету суде о људским делима површно, они делатност човекову деле на очигледно злу, са једне, и на добру и похвалну, са друге стране, само по њеном спољашњем испољавању, користећи се, притом, веома неодређеним и непостојаним – световним мерилима за разликовање добра и зла.

Свет, пак, сам у себи нема истину која би му открила праву вредност ствари, јер само један једини закон даје јасно одређење тога шта је грех, а шта је добро. То је јеванђељски закон.

Закони овог света понекад, у неким својим аспектима, могу да личе на хришћански закон, али то је само наизглед: они се, уствари, потпуно разликују.

Иако се човек после свог пада у потпуности потчинио греху и постао изопачен, болестан и озлобљен, ипак су се у њему још сачувала семена природног добра која је у њега приликом стварања засејао Творац, премда она више немају ону првобитну чистоту и светост, него су оскврњена отровом греха. Continue reading

Чистота је, жено, хришћанину слава

Беше на двору младога руског кнеза Бориса. Па када безбожни Свјатополк уби Бориса, Мојсеј се избави и добеже у Кијев. Но мало доцније би одведен од краља пољског Болеслава као роб у земљу Пољску, и продан за 1000 златника некој младој и скверној удовици, жени једног Болеслављевог погинулог војводе. Ова опака жена навраћаше Мојсеја на блуд, но Мојсеј се не даде навратити, јер се беше завештао живети чисто пред Господом. Тада му она предложи брак, но он то одби. Потајно прими Мојсеј чин монашки од неког Светогорца, и јави се пред госпођом својом у раси монашкој. Она га веза, па нареди да га шибају и да му одсеку тајни орган. Пет пуних година трајало је то безуспешно завођење од стране те срамне жене, пет година мука и истјазања! Но изненадно погибе краљ Болеслав у некој буни, у којој и ова жена би убијена. Тада Мојсеј слободно оде у Кијев, где се при светом Антонију предаде молитви и безмолвију. Победивши потпуно срамну похот у себи, он помагаше многима да се од ње спасу. И његове свете мошти помагаху многима (в. житије Јована Многострадалнога 8. јула). После десетогодишњег безмолвија у пештери упокоји се св. Мојсеј 26. јула 1043. год. и пресели се у вечно девствено царство Христово.

Continue reading

Тиме ћеш учинити много добра

Све што је прихватила и пригрлила света Црква, мора бити угодно за хришћанско срце. Не заборављај празничне дане: буди уздржан, иди у цркву, моли се за све. Тиме ћеш учинити много добра. Даруј свеће, уље и вино у цркву: милостиња ће ти учинити много добра.

Преподобни Серафим Саровски

Тешко томе ко се радује злочинствима над Украјинском Православном Црквом! То им је знак пропасти

Данас смо се молили за Украјинску Православну Цркву и за свету Кијево-печерску лавру, посебно за Митрополита Онуфрија коме су јуче забранили улазак у његове просторије у Лаври. Који је избачен и свога сједишта. А игуман Лавре Владика Павле заточен је већ преко два мјесеца. Врши се најстрашнији прогон. Никада такав прогон хришћана православних није био од Октобарске револуције па до дана данашњега. Ужасан прогон православних хришћана, ужасан удар на православље! И то, нажалост, пред очима цијелога свијета који ћути на ту вапијућу неправду гажења људских и вјерских права. Ко највише ћути, ко данас, да тако кажемо, громогласно ћути? Управо они који највише причају да се залажу за поштовање људских и вјерских права. Цио западни свијет рекло би се да се радује и саглашава са отимањем светиња, да се радује скрнављењу светиња. А то је веома опасно. Тешко га томе ко се радује таквим злочинствима! Вјерујте, то је знак пропасти свима онима који то чине. Говорио је један ђед наших дана. када је видио како су наше власти биле удариле на Светињу: Ближи им се крај. А тада су изгледали најмоћнији. Неко га је питао: Откуд ти то знаш и како то то мислиш? А он каже: Богме, причао ми је покојни ђед, кад је Аустроугарска монархија почела да скида звона са цркава и да их одвози у своје ливнице да их претапа, неки побожни ђед из њиховога села јењ рекао: А, дош’о им је крај чим овако чине!

Continue reading

Шта је главна духовна немоћ нашег времена

– Оче Рафаиле, проживели сте дуго, били сте сведоци различитих политичких епоха. Сваку од њих карактеришу посебне духовне немоћи. Шта је главна духовна немоћ нашег времена?

– За главну духовну немоћ нашег времена сматрам лаж и дволичност који постају животни стил савременог човека. Религија већ престаје да буде доминанта у животу човека и главни императив његовог понашања, она више служи задовољавању одређених душевних потреба, слично естетском задовољству које пружа уметност.

Религија заправо у многоме представља дело воље. Унутрашњи живот хришћанина представља непрестану борбу са сопственим страстима и греховним навикама, отпор свету који, по Христовим речима, „лежи у злу“. Ова борба је мучна за многе савремене хришћане и зато њихова религиозност поприма спољашње форме и у њима обамире.

Continue reading