Најелоквентнији проповедник у српском роду

Свети Јустин Ћелијски је имао само једно мерило, један кантар на коме је све проверавао и вагао, а то је истина Христова. Зато је Свети Ава Јустин корачао путем који води у живот. Кориговао је свој живот по Светом јеванђељу, духу јеванђељском. Напајао се богоносним житијима светих која је исписивао. Исписивао је и догматику, узвишено богословље Свете Цркве, које пре свега открио у Светој Евхаристији после које је, како овде присутне сестре знају, у порти храма на столу исписивао редове догматике Православне Цркве, свежег, причешћеног и бистрог ума и срца…

Свети Ава Јустин је говорио: “Све за Христа, Христа ни за шта“ и можемо слободно рећи да је био најелоквентнији проповедник тајне Богочовека Христа у српском роду. Знао је да, уколико се човек одвоји од Христа и рачуна само на своје снаге и моћ овосветску, не може да прослави себе. Иде у регрес, а заједно са њим и друштво. И видимо горке плодове тог регреса, али видимо и плодове богоносних отаца који васкрсавају српску душу – Светог Владике Николаја, који је прошле године „походио“ Београд у Спасовданској литији, а ових дана Ава Јустин Ћелијски, васкрситељи српских душа, сунца која греју душу српског народа и обасјавају пут српском роду – истакао је преосвећени епископ аустралијско-новозеландски Силуан.

Указујући на идеолошке тенденције савременог доба, оличене у површном схватању Господа Христа као некога ко нам је другар, који се смеје и шали са нама (махом присутно у протестантизму), Владика Силуан је истакао да је један Богочовек Христос и Он се може сусрести у Његовој Цркви Православној и зато је важно да се не збуњује наше срце. То је Свети Ава Јустин јасно говорио свету:

Нема много „Христоса“, један је Христос! Нема много „Цркава“, једна је Црква – православна. Уколико то изгубимо из вида, изгубићемо се на овом путу и многи ветрови ће нас развејати. Зато је важно да живимо јеванђеље, да гледамо на светила која нам је Бог дао – Светог Владику Николаја и Аву Јустина, наравно и Светог Саву и све свете које нам је Бог дао. Али, посебно у новијем времену нам је дао ова два алармна звона која буде српски народ ка покајању, да се вратимо путу Христовом.

Eпископ aустралијско-новозеландски Силуан
14. jун 2024, Манастир Ћелије, Беседа на празник светог Jустина Ћелијског