Историја

Српска Школа “Свети Сава”

Одмах по доласки новог свештеника оца Обрада школа Свети Сава је почела са радом јесени 2000. Пријавило се преко 60 деце у два разреда са учитељицом Љиљом Милетић. Диван почетак и много ентузијазма од стране свих деце, родитеља и учитеља.

100_0637Следеће школске године број ђака се уполовио али је школа опстала са онима који су истрајали у намери да својој деци дају дар да могу да говоре и пишу српски језика. Зорка Марић и Марица Вујичић су наредне три године биле учитељице у српској школи.
Сваке године за Светог Саву 27 јануара, школску славу, деца и учитељице наше школе припремају пригодну забаву са српским песмицама и рецитацијама. Традиција је да кумови српске школе за ту прилику обезбеде пригодне поклоне за сву присутну децу.

У школи су предавали дуго времена и учитељица Наталија Зоњић и кћерка Гордана Гиговић. Учитељица Гордана је организовала и годишње посете позоришту за наше најмлађе. У том периоди је остварена сарадња са школом из Едмонтона. Неколико пута смо угостили драге пријатеље из дечије школе из Едмонтона и такође били у посети код њих.

100_0606Још једна акција за нашу децу је покренута у оквиру наше школе. Године 2004 је организован Први Васкршњи концерт који је окупио више од двадесет младих музичара српске заједнице у Калгарију. Они су нам се представили на различитим инструментима у предивној концертној сали. Захваљујући овим концертима много деце је и почело да свира различите инструменте.

Неку годину у школи предаје учитељица у пензији Вучица Тодоровић која са великом љубаву ради са најмлађом децом. Са нашом учитељицом Вуцом предају и предани учитељ Бојан Тошић као и Маца Вујичић.100_0568

Захваљујући нашим учитељима број деце који похађају школу је 2009 године преко 40. Лепо је видети нашу децу у великом броју који увек после школе иду са Оцем Обрадом у Цркву да се прекрсте и Богу помоле.

Ево наша школа траје већ четрнаесту годину захваљујући жељи наше деце и њихових родитеља да истрају у одржању свог језика и културе. Сваке недеље ујутро можете видети нашег оданог учитеља и веселе ђаке у црквеним просторијама. Настава се одржава од 10:00 ујутро до 11:30, укључујући присуство Св. Литургији сваке недеље.

Уписивањем ваше деце у српску школу дајете им дарове вере, народне баштине и идентитета кроз лекције и активности наше школе.