СПЦ: Жена, било као мајка, било као безбрачна жена у свету, било као монахиња, врши службу од непроцењивог црквеног, духовног, друштвеног и цивилизацијског значаја

Свети Архијерејски Сабор се током свог заседања осврнуо и на појаву да се Православна Црква посматра као потцењивачки расположена према жени. Одбацујући ову оптужбу као неосновану и бесмислену Сабор подсећа на равноправност и једнако, од Бога дато, достојанство жене као боголиког бића са мушкарцем као боголиким бићем.

Свети Архијерејски Сабор позива познате кругове да женама не намећу комплекс ниже вредности. Жена, било као мајка, било као безбрачна жена у свету, било као монахиња, врши службу од непроцењивог црквеног, духовног, друштвеног и цивилизацијског значаја. 

Continue reading

Пјесма Српским сестрама

Коло Српских Сестара
Имају воље и пуно дара
Хоће да помогну
Колико треба колико могу
И раде са пуно жара
Да се више има
И више ствара
То само могу и желе
Коло српских сестара
И покрећу акцију
Племениту и фину
И славе своју славу
Малу Госпојину
У сваком их мјесту има
Са њима се поноси домовина
У далекој Канади
У туђој земљи
Постоје више од
Четрдесет година
А то је понос
Нама србима свима
У свему се лепо сложе
И драги им Бог помаже
Па и нашу цркву снаже
Укључите се и хватајте
У коло српских сестара
Са пуно воље и пуно жара
Јер је то акција
Хумана и корисна
Што нас више има
Биће боље свима
Да се дружимо
У свему Помажемо
Да идемо на путовања
И дружење са другим сестрама
Освајамо нова знања
Широм земље
Где год живимо
Да се дружимо
И саветујемо
Корисно и фино
То само могу
Сестре српске
Добродошла свака
Чланица нова
Да се наставља традиција ова
И да се наслијеђе
Не прекида никада никада


Даринка Лемез


Канонска посета Епископа канадског г.Георгија парохији у Калгарију

Старајући се о својој пастви Преосвештени Владика Георгије обишао је протекле седмице готово цело западно -канадско намесништво,почев од Винипега,Риџајне,Саскатуна,Едмонтона и на крају Калгарија.

У посету ЦШО Св.Симеона Мироточивог у Калгарију Владика је допутовао у суботу 24.септмебра из Едмонтона у пратњи проте Драгомира Нинковића из Едмонтона.Тога дана Владика Георгије је крстио малу бебу Катарину,ћеркицу проте Обрада и протинице Миланке Филиповић.Кума на крштењу била је протиница Цвијета Малиновић из Риџајне.Након крштења, како то наши народни обичају налажу почело је велико породично весеље на којем је осим Владике Георгија учествовало око стотину гостију,кумова,рођака и пријатеља породице Филиповић.

Сутрадан,на Свету недељу,Владика Георгије служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење проте Драгомира и надлежног пароха проте Обрада.Након заамвоне молитве Владика је пререзао славски колач и осветио славско жито нашем Колу српских сестара. У својој беседи Преосвештени Владика најпре је честитао славу Колу српских сестара честитајући куми Драгани Поповић као и новопријављеној куми за следећу годину Катарини Тумбас.Владика је такође подсетио верни народ и на један од три рођендана која Света Црква прославља,рођење Богомајке Пресвете Богордице.Говорећи о њеном рождеству и животу он је позвао све верне,нарочито жене  да следују њеном примеру и да колико је то у њиховој моћи подражавају њен начин живота.

После Свете Литургије сви верни су прешли у просторије црквене сале где су чланице Кола српских сестара са овогодишњом кумом припремиле свечани славски ручак.

Преосвештени Владика је и овом приликом размотрио планове ЦШО око изградње новог храма изразивши велико задовољство са досадашњим резултатима.Молећи се Господу Богу да верном народу Калгарија подари слогу,мир и љубав да истрају на овом пројекту Владика је упутио свој Архипастирски благослов.

Окончавајући своју канонску посету западно-канадском намесништву Владика се у понедељак вратио у свој манастир Преображење у Милтону остављајући верне са ових простора охрабљене,укрепљене,благословене и духовно освежене у вери православној.

Протојереј Обрад Филиповић,Архијерејски намесник западно-канадски

Вечерње са сестринским црквама из града

Синоћ смо били домаћини заједничке вечерње молитве у коме смо угостили нашу Православну браћу и сестре из других Православних цркава у Калгарију. Хвала свима који су дошли на молитву, а посебно чланицама КСС које су спремале вечеру.