Васкршња посланица Његовог Преосвештенства Епископа Канадског г. Георгија

“Разорите овај храм и за три дана саградићу га” (Јн. 2, 19.)
Тако Господ рече онима који су трговали у храму и истера их напоље!
Јер, Храм Божији је свето место, и у њему нема трговине ни “бизниса”, који се нажалост, често приписује Цркви.

“Нису људи толико рђави колико то рђав човек мисли” рекао је наш великан Иво Андрић. Рђави све виде рђаво.

Господ Христос је основао Цркву своју за три дана страдања и мука на Крсту, и својим славним Васкрсењем. Нама је то наук од самог Творца да и нама предстоје муке и невоље. “У свијету ћете имати невоље, али не бојте се, ја побиједих свијет”. Зато се молимо за мир у цијелом свијету и за очување светих Божијих цркава, “за непоколебљивост светих Божијих Цркава и сједињење свих”.

Наше је да чинимо, а Божије да чуда ствара. Ми се морамо придржавати онога што нам је Црква одредила, и не упуштати се преко онога што је Црква забранила. Наше је да будемо свједоци, и по цијену жртве, јер смо тек тада стубови Цркве коју је Бог основао. А када учинимо све, остаје да се заједно са Светим Василијем помолимо и изговоримо ону чудесну молитву после причешћа: “Испуни се и саврши се, колико је у нашој моћи, тајна Твога устројства спасења, Христе Боже наш. Јер одржасмо спомен на Твоју смрт, видјесмо изображење Твога Васкрсења, испунисмо се Твојим бескрајним животом. Насладисмо се Твоје непотрошиве сладости: благослови да све нас удостојиш ње и у будућем вијеку, благодаћу беспочетног Оца Твога, и Твог Светог и Доброг и Живоносног Духа, сада и увијек и у све вијекове. Амин.”

На Тајној вечери, уочи страдања свог, Господ Христос је поручио својим ученицима, а кроз њих и нама, да чинимо дјела љубави за Његов спомен. Затим је рекао: “Ако ко укине једну од ових мојих најмањих заповијести и научи тако људе, назваће се најмањим у Царству небеском, а ко их изврши и научи, тај ће се великим назвати у Царству небеском.” (Мт. 5, 19.) Колико се трудимо да у Царству будемо велики?
Мало, премало.

Ако схватимо Свету Литургију онако како нам је остала од Св. Василија Великог, знаћемо да се чувамо од оних који би својим разумом хтјели да је измјене.

О овом дару од Бога нам датом треба да размишљамо ових дана пред Васкрс. Ако тако сагледамо Христа у страдањима, онда ћемо се лако зарадовати Њему у слави Оца небескога.
Уз молитве нашег Сватјејшег Патријарха Иринеја, и наше молитве да нас он христолико предводи у Цркви Светосавској-Српској,
Васкршњи поздрав: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Ваш молитвеник пред Васкрслим Господом,

Епископ канадски Георгије.