Икона Св. Врача из манастира Зочиште

Верни народ српске престонице имаће наредних дана велики благослов и част да се у Храму Светог Саве на Врачару поклони чудотворној икони Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана из манастира Зочишта на Косову и Метохији.

Мошти Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, почивале су уназад неколико векова у манастиру Зочишту код Ораховца у Метохији, све до 1999. године, када је манастир срушен до темеља од стране албанских терориста. Манастир је обновљен 2007. године и мошти су враћене у њега. Један део моштију и даље се налази у манастиру Сопоћани код Новог Пазара, док се у манастиру Врачеву налази, такође, један мањи део моштију светитеља, где и даље пружају утеху и дарују исцељење онима који им са вером приступају.

Чудотворна икона светих Врача Козме и Дамјана, такође, је приликом разарања манастира Зочишта, претрпела велика оштећења. Пронађена је у рушевинама манастира, међу циглама и камењем, преполовљена на двоје. Икона је рестаурирана и поново ће бити враћена у манастир Зочиште. Први пут по рестаурацији икона ће бити изложена верницима у храму Светог Саве 23. и 24. октобра 2010. године.