Св. Јован Кронштатски

Ево нам прилике драга браћо и сестре да се упознамо са великим светитељем Св. Јованом Кронштаским кога данас 2. Јануара празнује Руска Православна Црква.
У нашем храму икона Св. Јована Кронштатског се налази одмах поред улазних врата на десној (мушкој) страни.

Свети Јован Кронштатски је рођен 1829. године у Архангелској губернији на самом северу Русије, од оца Иље и мајке Теодоре. Имајући у виду да је рођен слабашан, родитељи су инсистирали да буде прве ноћи крштен и добија име Јован по светитељу Јовану Рилском. Детињство је провео у напорном раду и сиромаштву. После основне школе у месту рођења, завршава успешно богословију и уписује се на Духовну Академију у Петрограду. Јовану убрзо умире отац и он преузима сву бригу о породици. Иако размишља о монаштву он по завршетку студија, са благословом мајке, ступа у брак са Јелисаветом, ћерком кронштатског проте и постаје свештеник у цркви св. апостола Андреја у Кронштату.
Јован у браку са супругом живи потпуно девствено. Радећи много од самог почетка своје узвишене и тешке службе постаје раднички свештеник, сиротињски пастир, отац бедних и жедних, лекар болних, спаситељ грешних.

Истрајно овако проводи 53 године службе Богу и повереним му душама, служећи св. Литургију свакога дана. Јован је предавао веронауку у школи 32 године, изградио дом трудољубља у Петрограду за гладне и сироте, дом од 100 постеља за бескућнике, старачки дом и др.

Овај свети чудотворац се Богу представио 20.12.1908. год. док је као свети канонизован 1964. год. и слави се 19 Октобра и 20. Децембра по старом календару.
Многа његова писана дела су до сада објављена, а једна од познатијих је “Мисли о Молитви“.
Документарни филм о животу Св. Јована Кронштатског са српским преводом можете погледати на овде