Васкршња Посланица Његовог Преосвештенства Епископа Канадског г. Георгија

САД КАД CМРТИ НЕМА

Дан је радости
просветимо се људи!
Пасха Господња, Пасха
(Почетак канона на Васкрс)

Драга браћо и сестре, драги моји епархиоти!

Дан радости се приближава, дан весеља  долази.  Дан побједе над смрћу нам предстоји, радујмо се и веселимо се, јер васкрснувши,   Христос, радост нам донесе.  ,,Васкрсења је дан,  и просветлимо се радошћу празника, и једни другима рецимо, и онима који нас мрзе:  Браћо! Опростимо све Васкрсењем!“ (Стихира на Васкрс)

Опростимо, јер нам Бог опрости првородни гријех, уништи ад и јави нам радост Васкрса – да сви који живе у Христу и вјерују, васкрснуће с Њим.  Показа се као побједник, као Побједитељ најстрашнијег и тешког непријатеља – гријеха и смрти.   Јер, узрок смрти је гријех. Христос побиједи свијет, и то је побједа наша. „Побједа прождрије смрт.  Гдје ти је, смрти, жалац? Гдје ти је, пакле, побједа?“ (1 Кор. 15, 55)

Господ на крсту гријехе наше понесе на дрво. Као што је Адам дрветом у рају окусио срмт, сада нас Христос крсним дрветом враћа у изгубљени рај!

Ноћ поста дан, таму свјетлост обузе, тугу радост надвлада. „Као што је ријеч о Крсту производила жалост, нека и радосна вијест о Васкрсу донесе радост.  Нека се плач преобрати у радост и сјета у весеље; нека се уста наша испуне радошћу и весељем, пошто је Васкрсли казао: Радуј се!“ (Св. Кирило Јерусалимски)

О браћо и сестре, о богољубиви, потребно је сагледати овај празник у побожности, смирењу, сверадосном осјећању очекивања, јер смо сви позвани да учествујемо у њему.  Али, потребно је себе припремити, и истински смирити – да достојно дочекамо радост Празника над празницима.  Света Црква богомудро одређује пост, праштање и молитву,  да се кроз ова Богом дата оружја што присније приближимо Господу и Спасу – Васкрслом Христу.

Тврду и камениту душу у миомирисну душу претварамо, јер је Васкрсли Христос обнови и обожи, јер „…земља се потресе и камење се распаде: и гробови се отворише и усташе многа тијела светијех који су помрли“ (Мт 27, 51-52). Зато, „Покликни Богу, сва земљо! Запјевајте славу имену Његову. Дајте му хвалу и славу“. (Пс 66, 1-2)

„Све проговара“, како каже велики Ава Макарије, „и сва се твар тресе, јер Христос промени токове природе, јер се Он нађе као Спаситељ и Месија очекивани“.  Зато, по ријечима великог оца Цркве Св. Григорија Богослова,  које пјевамо на дан Пасхе, „опростимо све Васкрсењем“. Зато, праштајте свима и свакоме, Христа ради, и смирени побједитељи постанимо, Христа ради.

Нека Свјетлост Васкрсења обасја душе наше. И нека нашим свједочењем хришћанског милосрђа обасја надом и бројне невољнике данас у свијету. Посвједочимо у ове празничне дане и дјелима својим истину наше вјере православне.

Поздрављам Вас, дјецо духовна, сверадосним, узвишеним ускликом, спасоносним поздравом над поздравима:

Христос Воскресе!  Воистину Воскресе!

Ваш молитвеник пред васкрслим Господом,

Епископ канадски Георгије