Документарни Филм “Клетва”

Документарни филм “Клетва” је најновији пројекат фондације “Пријатељ Божији”.

Филм ”Клетва” сабира библијска сведочанства Старог и Новог Завета али и времена садашњег, да упозори у укаже на отворена врата греха кроз која је, ушло и као никада пре, прорадило проклетсво. Управо стога, овај филм актуелизује клетву Цара Лазара стављајући је у центар свог интересовања.

Поруком да је земаљско ”… за малена царство а небеско увек и довека ”, косовски свети Цар Лазар, учвршћује јеванђелки етос српског народа који у Крсту Часноме спознаје Истину која ослобађа, Христа Богочовека. Све што је ван тога, представља за овај народ смрт без остатка. Управо на ту смрт опомињу клетвени вапаји Цара Мученика: ”Ко не дош’о у бој на Косово…!”

Наша збиља, можда, још  јасније сведочи о томе да смо, или заборавили на овај вапај, или се изгубили у многогласном метежу последњег времена и његових ђаволских обмана.  Ипак, колико год била трагична наша садашњост, колико год онеспокојавајућа и обесхрабрујућа, она може бити пресаздана у победу добра, истине и живота. Питање је само да ли то желимо.

Претходним филмом „Срби народ који нестаје“(можете га погледати на Вебсајту „Пријатељ Божији“) жељело се, прије свега, узбунити друштвено-политичке организације државе али и српски народ у целини.

Филм „Клетва“ је, међутим, својеврстан аларм који звони на узбуну. Он је упозорење на опасност провалије над чијим рубом се клати српски народ и држава. „Клетва“ је и позив да се врати са кривога пута и вапај за покајањем, не само  личним, већ свенародним покајањем.