Видовданска трибина у Калгарију

Благодаћу Божијом Српска заједница у Калгарију, поводом Видовдана, ове године имала је прилику да учествује у предивној трибини.

Из Винипега је у Калгари допутовао отац Александар Црногорац доносећи са собом честицу моштију светог Цара Лазара. У недељу 30. јуна о. Александар и прота Обрад одслужили су Свету Литургију у храму препуном верног народа. Након Свете Литургије верници су целивали мошти молећи се Светом Цару Лазару и свим мученицима српским од Косова до данашњих дана.

Након молитве свечаност је настављена у црквеној сали. Послужена је трпеза љубави после које је отпочела трибина. Отац Александар је одржао предивно предавање говорећи о историјским чињеницама боја на Косову, његовом значењу за целокупни род српски као и о смислу жртве како Косовских мученика тако и потоњих који су полагали животе за ближње своје.

Након предавања присутни су имали прилику да уживају у наступу Српског Културно Уметничког Друштва Фрула. Наступила је певачка група Авала са неколико старих српских песама са Косова а затим и фолклорна група Сава са сплетом игара из Србије. Прота Обрад се захвалио оцу Александру, СКУД-у Фрула и свима присутним благодарећу Богу који нас расејане по свету окупља око своје Свете Цркве а у сећању на своје претке и свете мученике.

Након свечаности отац Александар је отпутовао у Винипег а верни народ града Калгарија остао укрепљен благословом Божијим утврђен у вери својих предака.

Прота Обрад Филиповић