Молитвено сабрање у Калгарију

По благослову Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Иринеја протеклог викенда Његово Преосвештенство Епископ Амерички и Канадски Грузијске Православне Цркве, Сава био је гост наше парохије.


У суботу, 5-ог децембра новопостављени парох грузијске Цркве у Калгарију о. Васил и парох Торонтски о. Томас одслужили су вечерње богослужење. Владика Сава је након вечерње поздравио присутне пригодном беседом и позвао их да сутра дан дођу на Свету Литургију.

У недељу, 6-ог децембра, у испуњеном Храму парохијана Српске и Грузијске Православне Цркве Владика Сава, уз саслуживање оба грузијска свештеника и нашега проте Обрада, одслужио је Свету Литургију на којој се причестило мноштво верника. У својој беседи Владика је истакао да су Српски и Грузијски народ како браћа по вери тако и браћа по патњи обзиром на њихове дуге и страдалне историје. Своју захвалност Владика је изразио Његовој Светости Патријарху Иринеју, ЦШО Светог Симеона и проти Обраду на гостопримству и љубави. Овај дан биће посебно уписан у историјским књигама Грузијске Цркве на овим просторима јер је управо тај дан основана парохија и постављен свештеник на службу. Прота Обрад је овом приликом, у име ЦШО, проти Василу поклонио једну свештену одежду са жељом да у њој служи на многаја љета на спасење своје и поверених му парохијана.

Након Свете Литургје за све присутне је послужен ручак у заједничкој припреми српских и грузијских сестара. Вернци су остали у сали до касно поподне проводећи време у разговору са Владиком и свештеницима и размењујући искуства стечена у животу и раду Цркве у миграцији.

Прота Обрад Филиповић