Савети о духовном животу

– Како човек може задобити смирење? Окрени се ка унутра чешће; сматрај себе горим од других.

 – Без обзира у који си грех пао, покај се; Господ је са отвореним рукама спреман да те прими.

 – Пази на себе. Желиш да живиш духовним животом – пази на себе. Сваке ноћи испитуј шта си радио током дана. Захваљује Богу за добро и кај се за лоше.

– Из разлога што је „Молитва Господња“ скраћено Јеванђеље, треба јој се прићи са припремо.

– Ради на подизању своје млађе браће и сестара; утичи на њих примером; запамти да ће покупити твоје мане. А Господ ће те сматрати одговорном за то.

– Када видиш нешто лоше у онима око тебе, одмах гледај на себе – да ли си ти можда узрок тога? Када те лоше помисли нападну, посебно у цркви, мисли о томе пред Ким стојиш или отвори срце и реци: „О Госпођо, помози ми.“

– Ако си нападнут мислима сумње, нарочито пред Свето Причешће, одмах реци: „Господе верујем, помози моме неверју!“

– У свему човек треба да се понаша на следећи начин: нешто треба да се учини; мисли одмах како би Исус Христос чинио у том тренутку. И нека те ова мисао увек води. На овај начин све лоше и грешно ће постепено да те напусти.

– Не благосиљам да о било коме кажеш било шта, што би могло да покрене кружење трачева; о поучном, међутим, или благотворном, наша је дужност да говоримо.

– Лоше помисли су те напале – веома је могуће да се ниси молила довољно. Мораш их одагнати. Чим приметиш лоше мисли – ако постоји само једна, почни да се молиш; ако их има више, узми озбиљну књигу, или почни да радиш нешто.

– У цркви стој даље од оних који воле да причају.

– Време је да одагнаш неозбиљне мисли; мораш усвојити озбиљан став према свему.

– Није достојно постати раздражљив, није достојно… Жели срећу свима, и сама ћеш бити срећна (савет против зависти).

– Ти не слушаш духовног оца; то значи да ниси одана Богу. Преклињем те, ради Бога, пази на себе, ради Бога, буди пажљива… Царство Небеско на силу се узима (Матеј 11:12) и само они ко јисе присиљавају ће се радовати. А ти једва да си прст подигла.

– Установи строгу дисциплину у свом живот, у свим видовима; време за учење, време за читање, итд. Ако треба идеш негде – напред, да читаш нешто – зашто не; али у свему овоме установи поредак.

– Молитва захтева мирноћу, а ти је немаш тренутно. Ти биваш одвучена у различитим смеровима. Такоће, умараш се веома физички. Под таквим условима, молитва неће ићи добро. Пре свега је потребна мирноћа; не можеш бити уземирена. Ја сам увек у стању да се молим, али ти не можеш очекивати то од себе. Када живот иде као твој сада, човек се мора молити умом и не обраћати пажњу на то да срце не одговара. Проникни у речи молитве и не брини, нека само буде са умом, моли се некако, али моли се, моли се.

Немој захтевати од себе оно што не можеш дати сада. Не падај у очајање. Твој живот ће се смирити и тада ће бити могуће, али не сада; сада не можеш.

– Исусова Молитва – то је озбиљан посао. Мораш стално имати Господа пред собом, као да стојиш испред неке веома важне угледне личности, и да се хвалиш у константном разговору са Њим, тада ћеш искусити узвишено расположење.

Свети Отац Алексеј Мечов