Не заборави да смо у овом свету само привремено

Упокојио се у Господу познати изданак светогорског монаштва и велики делатник наше Цркве на тлу Северне Америке старац Јефрем Аризонски (Филотејски).

Старац Јефрем је спасао америчко Православље од растапања и асимилације према протестантском обрасцу. Његова делатност је омогућила да Црква изађе из своје националне затворености и да придобије себи нове људе.

Јефрем Филотејски је живи пример великог подвижника, који је својим животом доказао исправност речи преподобног Серафима Саровског “Спаси се сам и око тебе ће се спасти хиљаде”.

Упокој Господе душу уснулог слуге Свога Архимандрита Јефрема и учини му вечни спомен.

Све ће проћи и окончати се као да никада није ни постојало, и једино ће дела учињена у Богу остати уз душе посленика, који ће се захваљујући њима наслађивати вечним животом.

Чедо моје, не заборављај свој циљ. Погледај небо и лепоту која нас очекује. Шта су садашње ствари? Зар оне нису само прах и пепео, само снови? Зар не видимо да је све (овдашње) подложно трулежности? Међутим, вишње ствари су вечне, Царство Божије је бесконачно и блажен је онај ко у њему обитава, јер ће гледати славу лица Божијег!

Чедо моје, не заборави да смо у овом свету само привремено, да наш живот виси о концу и да су све лепоте овог света испразне. Према томе, свако ко презре сујетне овоземаљске ствари, односно ко их не буде страствено желео, биће причастан вечним добрима.

Буди смирен и убудуће се редовно исповедај. У исповести је садржано најсветије смирење, без којега се нико не може спасти. Ђаво се силно радује када успе да убеди човека да овај сакрије демонске помисли. То се дешава стога што на тај начин постиже свој унапред постављени, душегубни циљ.

Исповедај се често, побожно и чисте савести. Чувајмо духовне заповести. Непрестано се молимо. Сећајмо се смрти и нека нас свесилни Бог удостоји да у другом животу будемо у Његовој близини, да бисмо се са свима светима радовали у тријумфујућој Цркви.

Будите опрезни; време пролази, протиче, и смрт долази у онај час кад је не очекујемо. На тај начин одлазимо неспремни и нечисте савести, која ће нас осудити на страшном суду Божијем.

Кад Бог просветли човека и кад се овај покаје за своје грехе, кад корача са смирењем и опрезношћу, Бог не допушта да буде изгубљен… Ђаво неће мировати. И он има своје властито оружје. Какво? На пример, он нам дошаптава: „Ништа не можеш да учиниш. Поново ћу те оборити. Зар не видиш мноштво својих страсти и терет ове страшне слабости? Имај на уму да мене не можеш поразити тако лако и да нисам спреман да се повучем. Осим тога, шта си досад постигао? Ништа! Ја ти нећу допустити ни да у будућности нешто учиниш. Сви твоји напори ће бити узалудни. Ја сам непобедив. Зар не видиш моју моћ?“ Истог тренутка, он почиње да му представља нечиста маштања са изузетно јаким телесним насладама. Изгледа да је наоружан као шкорпион!

Увек се моли возљубљеном молитвом Исусовом. Повуци се у себе посредством безмолвија и читања. Побрини се за своју душицу. Живи духовније у свом дому. Бог надзире твој положај и час благодати ће чудесно откуцати кад Он то одлучи.
Јецај док се смирено молиш: Каква је корист човеку ако сав свет задобије, а души својој науди(Мт. 16;26). Сатана користи све начине да би спречио уздизање душе. Блажен је онај ко му утекне и ко га исмеје.


Мудрољубиво размишљај о испразности пролазних ствари и о веродостојној постојаности живота на Небу, где обитава Тријумфујућа Црква, ишчекујући и молећи се за Војујућу Цркву која данас води сурову битку, јер ће нам бити потребне праве догме наших светих отаца и ватрена вера у Христа. То је време када ће ђаво преварити ако буде могуће, чак и изабране (Мт.24;24).