Радујмо се што смо православни хришћани, што славимо Божић

Родио се Богочовек Исус Христос! Бог је постао човек да би човек постао Бог по благодати. Браћо и сестре, Његов долазак је радост за све нас, зато хришћани увек треба да буду озбиљно радосни. Радост не значи ићи у крајности и бити свакојаки човек. Чак и смејање без разлога је непотребно правом хришћанину. Радост због рођења Христовог је велика радост. Како каже један велики теолог Цркве Христове: „Таман се Христос родио у Витлејему и цео свет се обрадовао, јер је смрт уништена тада.“ Божић је наговештај победе живота над смрћу. Бог долази да постане човек и човека из ужасне смрти извуче и спасе. То није било лако и Божић је једна од највећих тајни. Како је Бог могао постати човек, да буде Богочовек и како је Дјева Марија могла да постане Богородица. То су две страшне тајне које су нашем уму недокучиве и не треба их истраживати, јер човек може сићи са ума. Треба се у дубокој побожности поклонити тајни Рођења Христовог. Да будемо и озбиљни, да се сетимо да је одмах после рођења и радости у целом свету Ирод крвавим мачем побио неколико хиљада мале деце у Витлејему и окрвавио пећину у којој се Господ родио. Дјева Марија је знала да се Господ Христос рађа да спасе овај свет, али је знала и да следи Гологота, крст и распеће да би свет ушао у Васкрсење Христово.

На крају, браћо и сестре, ми од Рођења Христовог рачунамо године. Да ли се неко од нас некада замислио шта то значи? То значи да је година у којој се Господ родио веома важна за нас људе. Тада је Бог постао човек, тада је човек постао радост на земљи, јер је долазило Његово распеће и славно васкрсење. Размислимо некада зашто је за нас нова ера, рачунање времена од Господа Христа веома важно! Није то само зато што се Господ родио, него што је човек спасен од највеће и најљуће авети – смрти. Свима вама нека је благословено Бадње вече! Нека нас Бог погледа и нека нам да љубави!

Браћо и сестре, ово је празник љубави. Празник добре воље међу људима. Господ, Света Тројица (Отац, Син и Свети Дух) царују у небеском свету. То је неизрецива слава, неизрецива светлост. Херувими и серафими око Њега блистају, а Господ блиста неизрецивом љубављу којом загрева цео небески свет, од кога се напајају и херувими и серафими, највеће силе небеске. Кад је тако, кад је Бог неприступачна светлост, херувими заклањају своја лица и очи од те светлости, а Бог сија неизрецивом љубављу, може ли неко од нас то гледати, земаљских и смртних људи, који смо понекад тако пали и тако мали, поготово данас. Да ли човек који мрзи некога може приступити Царству Божјем, када се пресели из овога света? Не може, зато што је Бог блистава љубав, Који воли и грешнике и праведнике. Грешнике пржи љубављу и њима је мука од тога, а праведници живе као наш Свети Владика Николај – гледају лице Божје, херувимске и серафимске силе. То је смисао живота, браћо и сестре. Није само смисао живота бити на земљи, оженити се и удати. То је заповест Божја, али муж и жена рађају децу за Царство Божје. Нема нигде ни у школи, ни у држави веће науке од љубави. Наука о љубави је унутар мајке. Мајка, која рађа, јесте љубав и она је слична Богу. Зато и поштујемо Богородицу, која је родила Христа. Радујмо се и веселимо се што смо православни хришћани, што славимо Божић, што се радујемо сваком човеку и молимо Господа да успостави мир у Цркви нашој православној  и целом свету!

Данас је дан велике радости и велике туге због Цариградске патријаршије, која је направила раскол огроман, који ће све нас коштати. Нека да Бог да буде све најбоље и да у Украјини не падне људска крв! Да Господ погледа Цркву Своју и сачува нас све од разних јереси и раскола. Останимо православни, славимо Божић, поштујмо свакога, молимо се широм кугле земаљске за сваког човека!

Нека благи Бог Својом љубављу погледа на ову земљу нашу и пошаље Своје божанске љубави да сви будемо препуни љубави према пријатељима и непријатељима.

***

У данашњем времену наше Свето Православље и наши лепи обичаји на удару су разних овоземаљских сила…

Православље је попут питоме, калемљене воћке, која плодове рађа и на коју се баца камен. Не на дивљу, јер она плодова нема. Човек је, по слабости својој, сагрешењем у рају нарушио поредак који је Господ створио. На нама је да се  до тренутка када ћемо телом отићи у земљу, боримо за живот вечни. Данас славимо празник радости, породични празник, и посебно је лепо видети децу у храмовима, рекао је ваљевски архијереј. Деца су оно најлепше на свету, а данас се масовно врше абортуси, за које се залажу поједине невладине организације и томе се нечастиви радује…

Браћо и сестре, ми који смо у светом храму, радујмо се! Бежимо од зла и чинимо добро, поштујмо наше празнике, нашу традицију! Мајке и баке, учите децу шта је бадњак, зашто се у домове уноси слама… Не мрзећи никог, морамо као војници Светог Православља чврсто стајати уз нашу Свету Цркву – водиљу и мајку нашу, путоказ наш. Слушати је да бисмо победили.

Молимо се за православни народ у Црној Гори, који страда, али се држи јуначки као никада у историји… Наше је да се не мешамо у политичке ствари, то и не радимо. Наше је да клечимо пред Светим Савом и Светим Василијем, да измоле да Господ спасе Цркву у овом најтежем времену.

У овим временима хришћани се наоружавају крстом, вером православном. И да сви иду путем којим не треба, ми нећемо. Сведоци смо Православља за које је наша земља заливена крвљу светих мученика…

Срећно Бадње вече свима!

Беседа Владике Милутина на Бадњи дан лета Господњег 2019. и на Бадњи дан лета Господњег 2020. у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву