Хиљаде православних Украјинаца пуне Кијево-печерску Лавру док држава наставља да прогони манастир

Православни верници Кијева изашли су у недељу да се помоле и покажу љубав и подршку светом Православљу

Хиљаде људи испунило је Свето-Успенско-Кијевопечерску лавру у недељу Светог Григорија Паламе, када се прослављају и сви светитељи Лавре, молитвено пратећи свог вољеног архијереја Његово Блаженство Митрополита кијевског и целе Украјине Онуфрија.

Благословени сабор догодио се само два дана након што се сазнало да држава намерава да до краја месеца потпуно протера свето Православље из Лавре. Црква је крајем прошле године већ избачена из саборних храмова Горње лавре и од тада богослужења врши у црквама Доње лавре. Оба дела манастира су била под државном контролом још од совјетских времена.

Прослава је почела Свеноћним бденијем у суботу увече у цркви Светог Агапита у Доњој лаври. Следећег јутра, Митрополит Онуфрије је са још 29 архијереја началствовао Светом Литургијом у Цркви Светог Крста.

Првобитно је било планирано да се служба одржи напољу на тргу испред цркве како би се боље примиле хиљаде ходочасника који су се очекивали, али је због лошег времена служба одржана унутра. Ипак, православни кијевски верници испунили су територију Лавре, суочивши се са стихијом.

Видео испод приказује хиљаде верника како заједно певају Никејски Символ вере на тргу испред цркве:

После читања светог Јеванђеља, Његово Блаженство се обратио верном народу архипастирском беседом у којој се осврнуо на зловољу државе према Цркви и братству Лавре:

“Данас, драга браћо и сестре, надвили су се облаци над овим светим манастиром…

Не знамо шта ће бити даље, али знамо једно – ову лавру су подигли верни наше Цркве, наша Црква. Тада није било друге цркве. Онда је пропала током совјетског периода, када је постојао милитантни атеизам и када смо добили гомилу рушевина ’88. Још једном је наша Црква обновила овај свети манастир. И мислимо да је неправедно не дозволити нам да служимо на овом светом месту.

… Молим вас, драга браћо и сестре, да се молите да Господ промени мисли оних људи који желе да браћа напусте свети манастир, да светиљка молитве и даље гори овде, да свако од вас дође овде да се исповеда, причести и поклони Светима Печерске лавре.

… Нека Господ благослови миром нашу земљу молитвама светих и преподобних отаца Антонија и Теодосија и свих пештерских чудотвораца, да престану пуцњи, да се људи помире једни са другима, да би у свом животу ишли путем којим су ишли наши преподобни оци, путем који се зове пут спасења, који води човека у Царство Небеско”.

Током литија узнесене су посебне молитве за мир у Украјини, да се свим страдалницима помогне и утеши и да се власт просветли.

Митрополит Онуфрије је у свештенички чин хиротонисао два ученика Кијевске богословије и академије.

После Литургије, архијереји, свештенство, монаштво и мирјани су се упутили у пећине и помолили се свим преподобним печерским оцима.

Извор: https://orthochristian.com
Превела Љиљана Поповић