Долазак мироточиве иконе Богородице “Умекшање злих срца” у Саборни храм у Подгорици

Једна од великих светиња данашње Русије јесте управо чудотворна икона Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“, која је у ствари „Семистрељнаја“ (седам стријела) икона, чији се мироточиви лик налази у подмосковском селу Бачурино гдје је за њу по благослову схиархимандрита Илије изграђена капела.

Када јој приђете, одмах осјетите њежан и благочестив мирис, а на површини видите мале капљице „небеске росе“, расуте по лицу, попут ситних провидних бисера. Икона мироточи већ 24 године и с правом се назива „жива“, јер на одређене догађаје у друштву тренутно реагује мироточењем или крвоточењем. Ријетко ју је наћи у капели, у којој мироточе још двије иконе, јер „путује“ по свијету и лијечи страдале и немоћне.

На икони је приказана Пресвета Богородица без Богомладенца са седам стријела или мачева који боду Њено срце. У овом случају, седам стријела пробијају Тијело Пречисте, о којима је праведни Симеон Богоносац прорекао, обраћајући Јој се ријечима: „А и теби самој пробошће мач душу, да се открију помисли многих срца.“ (Лк. 2, 34-35)“, што означава пуноћу туге, коју је Пресвета Дјева Марија претрпјела у свом земаљском животу.

Свако ко се дотакне ове иконе Пресвете Богородице, не одлази без благодатне помоћи и заступништва Мајке Божије.

Комисија за научно проучавање чудесних појава Московске патријаршије испитала је икону. Узели су смирну да прoуче њен састав. Научници су утврдили да је сличан “соку” који лучи неко четинарско дрво које расте у топлим земљама, а које има пет животворних својстава. Међу њима: зарастање рана, антидепресив, итд.

Слава о мироточивој икони отишла је далеко ван граница Русије. Посјетила је Чешку, Италију, Њемачку, САД, Аустралију, Украјину, Бјелорусију… Чудотворна икона је пет пута посјетила Атос – Свету Гору. У част иконе, на Кипру је изграђен храм.

Икона „Умекшање злих срца“ наставља да мироточи. Према њој се пружају многе руке. Пружају се, да осјете топлину и љубав Богородице, Која зна бол сваког срца, које је окренуто Њеном Сину.