Канонска посета Његове Светости Патријарха Српског

Канонска посета Његове Светости Патријарха Српског Господина Господина Иринеја
Црквеношколској Општини Светог Симеона Мироточивог у Калгарију

Црквеношколска Општина Светог Симеона основана је 1969. г.Г. благословом Његовог Преосвештенства, блажене успомене, Епископа Саве. Од тада па до дана данашњег низали су се успеси и дешавао раст ове скромне заједнице.

Почетком 70-их година саграђена је капела, средином 80-их подигнут Храм и коначно 2014. г. Г. освећен је и данашњи велелепни Храм на пространом земљишту које је парче наше свете Србије овде у далекој Канади. Догађај који се десио на празник светога великомученика Трифуна ове године један је од најзначајнијих и најрадоснијих догађаја у нашој Црквеној заједници. Наиме, тада нас је посетио првојерарх наше свете Цркве Његова Светост Иринеј.

Патријарх је, у пратњи протојереја Ставрофора Василија Томића архијерејског заменика и протођакона Дамјана Божића, допутовао у вечерњим сатима 13. фебруара. На аеродрому је госте дочекао прота Обрад архијерејски намесник западноканадски и парох калгарски заједно са управним одбором ЦШО и верницима парохије. Након срдачног дочека домаћини и гости су пошли до Храма а потом и до црквене сале. У сали је одржана седница управног одбора са Његовом Светошћу уз предивну вечеру коју је за ову прилику припремио Жика Павловић са својом благочестивом породицом. Његова Светост је одржао и састанак са делегациом ЦШО Св. Саве из Ванкувера а поводом ситуације у њиховој заједници.

У недељу 14. јануара Патријарх је у препуном Храму, уз саслуживање проте Василија Томића, проте Десимира Видовића, проте Васила (грузијског свештеника), проте Обрада и протођакона Дамјана, одслужио Свету Архијерејску Литургију. У свом поучном слову Његова Светост је нагласио да је радостан због прилике да служи у овако дивном Храму који је са правом посвећен Светом Симеону Мироточивом, зачетнику светородне лозе Немањића. Највећи пак украс Храма јесу верници који га испуњавају, рекао је Свјатјејши и напоменуо да овако треба да буде сваке недеље и празника. Прота Обрад је бираним речима поздравио Патријарха, свештенослужитеље и верни народ. Захвалио је Његовој Светости и рекао да ће поколења верника у Калгарију деценијама причати о овом дану који је створио Господ да се радујемо и веселимо у њему.

Након Свете Литургије у црквеној сали је припремљен свечани банкет уз пригодни програм. Трпезу љубави су припремиле чланице Кола Српских Сестара.

Његова Светост је са својом пратњом отпутовао у Онтарио благосиљајући верни народ нашега града а верници остали окрепљени због радости коју су доживели остајући одани својој мајци Цркви, своме Првојерарху и роду своме Српскоме.

Протојереј ставрофор Обрад Филиповић