Храмовна Слава “Св. Симеон Мироточиви”

У Епархији Канадској две Црквено Школске Општине као своју Храмовну Славу прослављају Светог Симеона Мироточивог. Једна се налази у Шербруку, провинција Квебек а друга у Калгарију, провинција Алберта. Ова година је за обе Цркве посебна имајући у виду да је то 900 година од рођења Светог Симеона, а за Калгари још и због чињенице да се тренутно гради нови велелепни Храм посвећен овом Светитељу.

У Калгарију је Храмовна Слава прослављена 23. и 24. фебруара. Ове године својим доласком обрадовао нас је и Преосвећени владика Георгије, као и прота Драгомир из Едмонтона. Заједно са свештеником, председником и кумом темеља владика је обишао радове на новој Цркви и дао одређене сугестије и упутства.

У суботу 23. фебруара прота Обрад је служио Вечерње, а Преосвећени владика певао за певницом и на крају Службе беседио. Након Вечерње, чланице Кола Српских Сестара послужиле су све присутне пригодном закуском у црквеној сали.

У недељу 24. фебруара Преосвећени Владика Георгије, уз саслуживање проте Драгомира и проте Обрада, одслужио је Свету Архијерејску Литургију и после литије око Храма пререзао славски колач. Кумови овогодишње славе били су Десимир и Рада Станојевић, а за наредну годину ове части прихватили су се Братољуб и Драгана Благојевић.

У својој беседи Преосвећени је нагласио да у години у којој градимо дом Господњи поред свог учешћа у раду и прилозима не смемо заборавити да смо ми, верни народ Божији створен по образу Господњем, истински украс Храма Божијега и да не заборавимо редовно долазити у Цркву и молитвом допринети изградњи Храма. Владика је још напоменуо да ми зидамо Храм а он изграђује нас.

После Свете Литургије у црквеној сали програм је улепшао наступ Српског Културноуметничког Друштва Фрула. Наступиле су две групе играча и певачка група која је отпевала неколико старих српских песама.

Пребогату трпезу љубави и ове године, као и предходних пет деценија, припремило је Коло Српских Сестара.

Преосвећени Владика Георгије је отишао из Калгарија охрабрен напретком радова на новом Храму као и вером парохијана овдашње парохије и њиховом решеношћу да, уз Божију помоћ започето дело заврше Богу на славу и спомен Светом Симеону. Верни народ остао је у духовној радости због посете драгог нам Епископа и са надом да се опет сретне с њим у овој години а на освећењу Цркве.

Прота Обрад Филиповић

.