Српски Фестивал у Калгарију

Шести по реду, годишњи Српски Фестивал одржан је ове године у Калгарију у суботу и недељу 21. и 22. маја. Фестивал је израстао у један од најпознатијих догађаја у нашем граду ове врсте.

Прва седница одбора за фестивал одржава се обично у јануару месецу на којој се бирају чланови одбора, утврђује датум Фестивала и дају основне смернице за припрему. У месецима који затим наступају прибављају се неопходне дозволе, позивају уважени гости, припрема програм и позивају Културно-уметничка друштва, организују турнири, наручује и прибавља храна….Да би Фестивал био успешан потребно је око стотину волонтера што није нимало лак задатак за нашу малу али ипак сложну и организовану заједницу.

Ове године Српски Фестивал одржан је по најхладнијем времену које је забележено на тај датум у последњих 40 година. Ипак, време није спречило око 2000 посетилаца да у року од два дана дођу и подрже Српску заједницу у Калгарију. Чак 40 процената посетилаца ове године били су Канађани. Без обзира на хладно време на Црквеном имању је била осетна топлина која произилази из љубави према Цркви, култури и традицији Српскога народа.

Посебну част ове године учинио нам је Њ.Е. Амбасадор Републике Србије у Канади Михаило Папазоглу који је отворио Фестивал и одржао предавање поводом 100 година Првог Светског Рата на Универзитету Калгарија. Међу уваженим гостима ове године имали смо неколико локалних Православних свештеника као и представнике федералног и провинцијског парламента.

Културни програм ове године био је посебно богат. Осим локалног Српског Културно-уметничког Друштва Фрула и Српског Културно-уметничког Друштва Опанак из Едмонтона наступила су још и друштва из друдих заједница-Бугарске, Шкотске, Словачке, Грчке, Румунске, Пољске… Учешће у фудбалском турниру узело је шест екипа међу којима су екипе Румунске и Руске заједнице из Калгарија.

Вредно је напоменути да све српске организације које делују у Калгарију, без изузетка, учествују у организацији Фестивала и да сав приход иде у грађевински фонд наше Цркве а у циљу отплате кредита и ако Бог да, изградње будућег Културног центра на имању.