Наша стара духовност и култура била је једна

Митрополит ловчански Бугарске Православне Цркве г. Гаврило посјетио је вечерас Цетињски манастир и поклонио се Десници Светог Јована Крститеља, честици Часног крста Господњег и моштима Светог Петра Цетињског Чудотворца.

Са својим домаћином Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем он је молитвено присуствовао на васкршњем бденију које је служено у манастиру.

Митрополит Јаникије је високог госта одликовао Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца за његовање љубави међу помјесним Православним Црквама и унапређење духовних и културних веза међу братским словенским народима.

Митрополит Јоаникије је рекао да је велика радост што је уочи празника Рођења Пресвете Богородице, храмовске славе Цетињског манастира гост цетињске монашке обитељи Митрополит ловчански г. Гаврило.

“Високопреосвећени Митрополит Гаврило није први пут у Црној Гори, већ је, колико е сјећам, трећи пут. Прво је долазио на освећење храма Светог Јована Владимира у Бару, па је долазио и на наше устоличење прошле године. У међувремену, ми смо били његови гости, у манастиру Светог Јована Рилског, у његовој епархији гдје смо имали прилику да се поклонимо великим светињама и да учествујемо на светим богослужењима поводом спомена Светог Јована Рилског”, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је да су Свети Кирило и Методије и њихови ученици оставили нама завјештање да прије свега чувамо свету вјеру.

“И да његујемо нашу словенску писменост и културу. Сви словенски народи имају заједничке учитеље. Наравно, то је апостолско учење, то је јеванђелско учење, али су га нама Словенима проповиједали Свети Кирило и Методије, иако је било и прије великих проповједника који су проповиједали слоенским народима. Али, Света браћа Кирило и Методије се поштују као крститељи слобвенских народа”, подсјетио је он.

Митрополит Јоаникије је такође подсјетио да нам од њих потиче наше заједничко писмо.

“Наша стара духовност и култура била је једна. Послије се разгранавала, али то јединство можемо и данас да пронађемо кроз наше братске културне и духовне везе. Када се међусобно посјећујемо ми архијереји из различитих помјесних Цркава, ми прије свега свједочимо јединство наше свете вјере. А то је ујдно и јединство љубави, разумијевања, братства и заједничке наше судбине. И у том погледу Високопреосвећени Митрополит ловчански господин Гаврило, који нам је по трећи пут дошао у посјету, који је показао велику љубав према Црној Гори, према вјерујућем народу и према светињама у Црној Гори, већ је учинио много за јачање нашега јединства духовнога и културнога и за утврђивање наших братских веза”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да Црква увијек тражи оно што људе повезује, оно што им је заједничко.

“А ми имамо много тога што нам је заједничко и на то треба да скренемо пажњу. Овакве посјете нас подсјећају на све оно што је заједничко кроз нашу мукотрпну историју. Ево једног детаља. Данас прослављамо једног од пећких патријараха који је био поријеклом из бугарскога народа – Свети Патријарх Јефрем. Велика личност, велики Божји угодник који се сам био повукао са престола, вјероватно због старости и година, али послије извјесног времена био је умољен да се опет врати јер је нашој Цркви требала његова молитва, поука и ауторитет”, казао је Владика.

Владика Јоаникије је истакао да није случајно што је Свети Сава послије источних патријаршија посјетио Бугарску Православну Цркву и тамо нашао свој покој.

“Ваше Високопреосвештенство, добро нам дошли. Благодаримо вам на вашој пажњи, на вашој љубави. Ми доживљавамо сваку вашу посјету као велики Божји благослов. Ваше искуство и ваша мудрост нама много значе у нашем заједничком општењу. Хвала вам на вашој великој подршци, и нама лично и овој митрополији, Српској Православној Цркви”, казао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит Гаврило је најсрдачније заблагодарио Митрополиту Јоаникију на љубави и одликовању.