Када нема спаса ниоткуда Она притиче, Она долази, Она тјеши

Икона Пресвета Богородица Филермоса*

На сваки догађај из Богородичиног живота, на све што је Она чинила, на Њену свету службу, гледамо, како је казао Владика Јоаникије, кроз Господа Исуса Христа, кроз чудесно зачеће силом Духа Светога, које се догодило када је Она зачела по Божијем промислу у својој дјевичанској утроби Спаситеља свијета – пренепорочно по дејству силе Божје, по дејству Духа Светога:

“Због Спаситеља кога је Она одњихала у својој Пресветој утроби, ми прослављамо Пресвету Дјеву као узвишенију од анђела и арханђела, од херувима и серафима, пјевамо да је Њена утроба постала шира од небеса, јер Онај кога небо не може обухватити, ни небо над небесима, ни космос, нити сви замисливи простори, смјестио се по љубави својој ради спасења рода људскога у утробу Пресвете Дјеве, примио од Ње људску природу, да би у њој – људској природи, устројио спасење свима нама. Зато је овај празник величанствен.”

Митрополит црногорско-приморски је указао на то да када прослављамо Пресвету Дјеву онда прослављамо и Спаситеља нашега Исуса Христа, као и када славимо Господа нашега увијек призивамо, прослављамо и величамо Богородицу и говоримо да сваки духовни дар који добијамо јесте од Господа Исуса Христа, али и посредовањем Пресвете Богородице. Зато одмах послије имена Божјега и помињемо име Пресвете Дјеве Марије Богородице и славимо је као брзу помоћницу.

“Као Ону која разбија све нападе демонских сила и сваке злобе, и демонске и људске. Која нас избавља од искушења, вади из мрака, из туге и очајања, која нас спашава у немогућим ситуацијама. Када нема спаса ниоткуда Она притиче, Она долази, Она тјеши, Она просвјетљује, Она упућује, јер ту благодат добила је од Спаситеља нашега Господа Исуса Христа и ту слободу да заступа и грешне и праведне, и радосне и тужне, и старе и младе, и мајке и мужеве и дјецу, да све приводи Христу. Да нас све оплемењује, да прошири срца наша да се испуне Божанском љубављу”, бесједио је Митрополит, подсјетивши да су Пресвету Дјеву Марију Њени родитељи, Свети Јоаким и Ана, довели и посветили храму Божијем, тако да је Она одрасла у посту, молитви, врлинама и трудовима, припремајући срце своје за стан Богу живоме.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије
21. септембра 2022

* Икона Пресвета Богородица Филермоса је икона Богородице која се чува у Плавој капели, у оквиру изложбеног простора Историјског музеја Црне Горе у Цетињу. Према предању, дело је Светог Апостола Луке, који ју је уживо насликао 46. године..