Емисија “Питајте свештеника” са јеромонахом Рафаилом (Бољевићем)

Игуман манстира Подмаине јеромонах Рафаило (Бољевић) одговарао је на питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ на Шеснаесту недјељу по празнику Педесетнице, тумачећи на почетку Јеванђеље на Недјељу по Крстовдану.

У наставку емисије отац Рафаило је говорио о празнику Зачећа Светог Јована Крститеља који ћемо прославити у четвртак 06. октобра.

“Врло је битно да се прије сусрета са Господом сретнемо са Његовоим претечом Светим Јованом Крститељем, да би се на што бољи начин срели са Господом нашим“- каже отац Рафаило (Бољевић).

У наставку емисије отац Рафаило је одговарао на постављена питања наших слушалаца, међу којима су се нашла и следећа:

– Свједоци смо дешавања у свијету, а и код нас, последњих година. Све се узбуркало. Свакодневно смо затрпани мноштвом различитих информација: вести, анализе, предвиђања, рокови итд. Под утиском наведеног, људи су збуњени, уплашени у сталном ишчекивању. Праве се подјеле, заузимају стране, суди се појединцима, па чак и целим нацијама. Неретко се наведене појаве срећу и код црквених људи. Како да се Православни Хришћани на прави начин поставе у свему овоме? Да ли треба уопште да се баве свим тим информацијама? Или треба да остану на курсу покајања, молитве и Богопуздања, а свијет нека иде куда иде?

– Постоје периоди када ми је све што има везе са духовним тешко, одлазак на богослужења, јутарње и вечерње молитве, Исусова молитва, читање духовне литературе. Па чак и кад себе присилим на све наведено, мисли лутају, будем расејан, све обављам механички. А буде и ситуација кад прескочим правило. Како се борити у тим периодима духовне охладнелости?

– Како се пројављује дух унинија у савременом свету? И како да се савремени човек избори са њим? Да ли је нпр. потреба да се добар дио времена проводи на интернету један од видова пројаве тог духа?

– Уколико смо православни, како треба да гледамо на информационе технологије, Интернет, Фејсбук и остала технолошка достигнућа?

-Како да будемо смиреног духа у невољама које нас задесе?

– Како да помогнемо својим ближњима да отворе духовне очи. Они уопште не желе да чују за Бога чак и хуле на њега у одређеним моментима.

Емисију пуну духовних поука оца Рафаила вам топло препоручујемо за слушање.