Чудотворне иконе Мајке Божије: Богородичин Покров

У част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

Ова чудотворна икона Мајке Божије посвећена је једном од 12 великих празника Православне цркве – Покрову Пресвете Богородице; сам празник установљен је као спомен на дан када се Пресвета Дјева јавила у Влахернском храму у Константинопољу, као неодступна заштитница и покровитељка хришћана.

Наиме, у 10. веку житељима у овом древном граду претило је велико разарање од муслимана, а верујући да ће их заступништво Царице небеске заштитити, хришћани су се сабрали у Влахернској цркви, где се налазила Њена Риза и Покров (Омофор) – вапијући  Богу ватреном молитвом за спасење од непријатеља.

У току свеноћног бденија, Свети Андреј Христа ради јуродиви и његов ученик блажени Епифаније видели су под самим сводом храма – Пресвету Дјеву, окружену Анђелима, Светитељима и Пророцима како се моли, осењујући хришћане. Пресвета је тада распрострла над свим молитвеницима свој Омофор, штитећи их тако од видљивих и невидљивих непријатеља.

Будући да се виђења удостојио и Јуродиви Андреј, упитао је тада свога ученика Епифанија: Видиш ли брате, Царицу и Госпођу свих, како се моли за сав свет? Епифаније послушник му одговори: Видим Свети оче и ужасавам се!

По свитању новога дана, када се ово чудесно јављање проширило по целом Константинопољу, житељи града се испунише радошћу и надом што ће их Господ заступништвом Пресвете Дјеве избавити од упада непријатеља; како ће догађаји показати, надање њихово биће нелажно.

Одушевљени моћним заступништвом, бранитељи града разбише многобројну војску непријатеља и сачуваше град од разарања.

За датум прослављења Покровске иконе узет је 14. октобар по новом односно, 1. октобар по старом календару.

Чуда

Пред овим изображењем верни народ се моли за избављење од искушења и за помоћ у многоразличитим потребама, посебно породичним.

Ова чудотворна икона има и свој Акатист који верници читају у свакојаким невољама и опасностима.

Изображење

Пресвета Дјева је приказана како на облаку лаком лебди над царским дверима Влахернске цркве – док над Њеним Омофором у ваздуху, обитава сами Господ. По ивицама прекривача стоје два херувима, који се старају да се он довољно простире, како би под њим стало мноштво хришћана.

У средишњем делу иконе, приказан је ред Светих отаца Цркве, међу којима препознајемо Јована Златоустог и Василија Великог. У истој равни, приказан је и ред херувима.

У доњем делу иконе, изображен је ред Апостола, предвођених Светим Јованом Крститељем, док је у истом низу приказан и Јуродиви Андреј са учеником Епифанијем, као и ред Св. мученика (међу којима препознајемо Св. Великомученика Георгија).

Сама икона димензија је 74×50 цм.

Неке копије Покровске иконе Свете Дјеве, изображене су са Њом, као централном фигуром која доминира – ставом и положајем; приметно је да је у тим приликама Омофор у Њеним рукама беле боје, док је на оригиналној Покровској икони и њеним копијама, јасно црвене.

Можемо само претпоставити, да покров – који Она пружа својим молитвеним старањем – није баш тако лако задобити, задржати и уопште удостојити га се; стога, неизоставно је, да је пут ка Њеном благодатном старању скопчан с бројним страдањима и опасностима. Но, оно што нас испуњава је то што нада наша лежи у Њој, Њеној слободи коју има пре Творцем и Владиком свих, да избави све оне који Јој безпоштедно прибегавају.

Дакле, Покров који Света Дјева држи у рукама заправо је Њен Прекривач или Омофор, који тако распрострт над хришћанима, чува све оне који Јој се усрдно моле.

Ово чудесно догађање које се одиграло у Богородичиној цркви у цариградском насељу Влахерна, близу Златног рога, разлог је зашто је сама црква добила назив, Влахернска. Древно здање је уништено у прохујалим временима, а на том месту данас се уздиже велелепни храм посвећен Пресветој Дјеви Марији.

А чудесна Покровска икона изложена је данас у Третјаковској галерији, у Москви, као једно од њених непроценљивих блага.

svetigora.com