Нема ничег лепшег од сусрета са добрим људима

Недеља за нама, посвећена свим светим људима који нису уписани у календар, подсећа нас на све Божје угоднике који су током живота на земљи понели свој крст и испунили закон Божји. У историји им нема уписаних имена, али у Царству небеском они чине војску Христа Бога, а нама пример какви треба да будемо. Данашње јеванђеље (Мт, 4, 18 – 23) говори нам о важном тренутку Христове мисије – одабиру ученика који ће Његову спасоносну науку проповедати и бити стубови Цркве. Господ Христос позив да Га следе упућује простим рибарима крај Галилејског језера, који остављају све и полазе за Њим. Он је видео да су они безазлени, пуни вере и љубави, честити и радни људи. Није тражио „иродовце“, војнике и преучене фарисеје, већ најбоље људе, казао је у проповеди Епископ Милутин у Храму Сабора српских светитеља у Обреновцу.

  • Онај Који је пут, истина и живот – Господ Христос сусрео се са добрим људима. Знао је Господ да ће они на најбољи начин да пронесу науку по целом свету. И данас, ево, ми проповедамо јеванђеље које су они писали. Дакле, браћо и сестре, ничег нема лепшег од тога да се наше очи сусретну са добрим људима. Било је довољно да чују речи“хајдете за мном“ и постану свети апостоли Цркве Христове. Како је лепо бити благочестив, блажен и добар човек, пун љубави и доброте – истакао је Епископ Милутин.

Црква би требало и данас да бира најбоље, оне који имају највише љубави. Не само знања, јер знање без љубави и доброте може погордити човека. Тако би требало да буде и са онима који доносе одлуке и о важним стварима за световни живот људи у свим државама света. Владика Николај је говорио да је добро да наши свештеници буду смирени, да служе народу, а да имају високо знање, јер оно им помаже. Диван је данашњи дан у коме слушамо како је Господ Христос бирао своје ученике, осетивши љубав у њима. Тако и ми данас, Eпископи и свештеници са својим народом, треба да имамо љубави једни за друге. Да желимо да будемо спасени и идемо Божјим путем.

  • Ми који носимо црну ризу, симбол распећа Христовог и мука Његових, да будемо достојни да нас Господ препозна и, када говоримо свом народу, да народ осети да је то од срца и да је једини пут Црква… Господ је дао слободу и Јуди, који Га је издао. Дао је слободу и Петру да Га се одрекне три пута. Ето, вртоглавог искушења слободе… Ако слободу употребимо како треба, благо нама! Бићемо радосни у овом свету, чак и ако нам ране задаје, јер знамо да смо на правом путу – закључио је Владика Милутин. Благосиљајући сабрани народ, ваљевски архијереј позвао га је да у вери у Бога не посустане, да чини добро, никог не мрзи и долази на богослужења у храмове.

Будући да је у току Петровски пост, велики број верника заједно са својим духовним оцем Владиком Милутином приступио је Светој тајни причешћа.