Обнова Цркве у Кућанцима

kucanci21Наша ЦШО се придружује акцији обнове цркве у Кућанцима, родном месту Блаженопочившег Патријарха Српског Павла. У Недељу 20 Децембра 2009, после Свете Литургије, отац Обрад ће служити парастос Патријарху Павлу, а после тога у нашој сали ће бити послужен посни ручак од којег ће сав приход ићи за обнављање Цркве у Кућанцима.

Храм “Св. Апостола Петра и Павла” у којем је 1914 год крштен Патријарх Павле је саграђен 1748 год од дрвета. Ново здање у барокном стилу изграћено је 1828 год. Иконостас је био дело академског сликара Илије Димитријевића из 1888 год. Црква је за време рата уништена тако да су остали само звоник и делови зидова.

kucanci3На месном гробљу у Кућанцима налази се породична гробница у којој су сахрањени чланови најуже породице Патријарха Павла. Споменик од црног мермера над којим доминира бели мермерни крст изграћен је личним средствима Патријарха Павла 1972 год. На споменику Пише: “Чекамо васкрсење мртвих… својим родитељима и родбини… дједу Николи, баби Драги, оцу Стевану, матери Ани, брату Душану, тетки Сенки, тетку Глиши…подиже епископ рашко-призренски Павле 1972 год.”