Беседа митрополита Јоаникија на св. Евстатија Превлачког

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог Јевстатија Превлачког, архиепископа српског Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Прије Литургије у чин расе и камилавке замонашио је послушницу Фотинију, давши јој име Меланија по преподобној Меланији старијој.

У архипастирсом слову Митрополит црногорско-приморски је рекао да се цијело вријеме од Божића до Богојављења се рачуна као благословено вријеме.

“Наравно, цијело вријеме је благословено, али ови дани се поштују као свети дани, дани великих празника, дани посвећени молитви и духовним свечаностима. Прославули смо прије неки дан Обрезање Христово сјећајући се и старог обрезања и обрезања које је над Богомладенцем Христом извршенио и тако добило своју пуноћу. Оно је дато од Бога, али као привремено да би се обрезивањем тијела људи почели борити против грешних тјелесних порива и на такав начин се полако почели окретати од тјелеснога према духовном”, казао је он.

Објаснио је да је, када је дошао Господ Исус Христос, то обрезање послужило да се још више потврди Његово оваплоћење.

“И да, заиста, ту истину за свагда примимо, да је Бог творац неба и земље, вјечни Логос Божји сишао овдје међу нас, примио људску природу и постао као један од нас не умањујући своје Божанство. Под видом људске немоћи сакрио је своје Божанство ради нас и ради нашега спасења да би на такав начин, у људском тијелу, у људској природи устројио нама спасење”, рекао је Владика Јоаникије.

Владика је додао да је старозавјетно обретзање било само припрема за духовно обрезање или свето крштење.

“Које обрезује сву грешност која је прирасла за људску природу, не само за људско тијело”, казао је он.

Говорећи о Светом Јевстатију Превлачком, Митрополит вЈоаникије је рекао да је као дјечак сигурно имао прилику да види и чује Светога Саву, јер потиче из Будимљанске жупе.

“Васпитавао се у древној светињи, манастиру Ђурђевим ступовима гдје је Свети Сава устројио будимљанску епископију. И када је Свети Сава ишао из Жиче према Приморју, према зетској и хумској епископији, најлогичније је да претпоставимо да је ишао преко Ђурђевих ступова и да се тамо задржавао докле је Свети Јевстатије узрастао и васпитавао се. Међутим, по старом добром обичају, када неко хоће Господу да служи, он се ходећи стопама праоца нашега Авраама удаљује из свога мјеста, па је он отишао из Будимљанске жупе и настанио се овдје у превлачком манастиру”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Подсјетио је да је Свети Јевстатије касније ишао и у Свету земљу и постао хиландарски игуман.

“А послије тога, по обичају да се хиландарски игумани бирају за архиепископе српске, он је изабран за жичкога архиепископа. Живио је светим животом и био сасуд благодати Духа Светога. По његовом примјеру можемо видјети да је наш човјек у Средњем вијеку највише мислио на своју душу, на Бога и Божанску вјечност и на то како да се спаси. Зато имамо много светих из тог времена”, казао је Митрополит Јоаникије.

Владика је новој монахињи Меланији честитао монашење, рекавши да је она дошлаиз Русије и да се овдје дуго припремала за овај чин.

“Дошла је из руске земље, не да се бави политиком као што сад цијело вријеме трабуњају и лупетају како сваки Рус који дође овдје шири ‘малигни руски утицај’ и да се бави политиком и да подрива Црну Гору. Кад су то Руси подривали Црну Гору? То никада није било. И то су обичне лажи и петљавине. Ради се о нечем другом, а ви сви добро знате о чему се ради. Него нећемо сад о томе, наше је да се Богу молимо, али хоћемо да кажемо да нијесмо имбецили и идиоти па да не знамо о чему се ради”, рекао је Митрополит Јоаникије и честитао славу и Црквеном хору “Свети Јевстатије Превлачки” из Будве чији чланови су по старом обичају дошли на Превлаку да славе свога небеског заштитника.